Dynamics 365 Finance and Operations için yeni bir X++ geliştirme sanal makinesi nasıl ayağa kaldırılır?
Bu yazıda yeni bir X++ geliştirmeleri için yeni bir sanal makine nasıl ayağa kaldırılır adım adım anlatmaya çalışacağım. Bu örnekte bir müşteri ortamında bunu asıl yapacağınızı anlatacağım. Partner veya eğitim amaçlı sanal makinelerde benzer bir mantığa sahip.
Öncelikle Lifecycle Services’a giriş yapıyoruz. Projemizi seçip hamburger menüden Cloud-hosted environments’ı seçiyoruz.
Resim-1
Açılan sayfada ortamlarınız listelenecek. Buradan ayrıntılarına bakıp durumlarını yönetebilirsiniz. Yeni bir ortam için + Add butonuna tıklıyoruz.
Resim-2
İlk açılan ekranda Aplication Version ve Platform Version var. Genelde en günceli seçiyoruz tabi kendi ortamınız hangi versiyonda ise burada onu seçmelisiniz. Next ile devam ediyoruz.
Resim-3
Burada ortamın tipini seçiyoruz. Demo veya DevTest seçenekleri var. Geliştirme için DevTest seçmelisiniz.
Resim-4
Burada iki seçenek var. İlki Build veya Test için kullanılıyor. Geliştirme için Develop seçmelisiniz. Ek Test veya Build ortamlar için üsteki seçeneği kullanmalısınız.
Resim-5
Burada ortam ayarlarını yapabileceğiniz kısım. Öncelikle isim veriyoruz ama bu sanal makinenin ismi olmuyor onu gelişmiş ayarlardan yapacağız. En önemli seçenek Size tavsiye edilen D12 makineler ama biraz daha hızlı olsun parada sorun değil diyorsanız mutlaka D13 seçin. D13 D12’nin tam iki katı gibi düşünün hem parada hem de konfigürasyonda. Advanced Settings’ e tıklayarak ileri seviye ayarlarına bakabiliriz.
Resim-6
Açılan ekrandan ileri seviye ayarları yapabilirsiniz. Birçok ayarda bir değişiklik yapmaya gerek yok. Önemli olanlardan bahsedeceğim. Visual Studio Version da iki seçenek var. Pro ve Enterprise hangisi size uygunsa onu seçebilirsiniz.
Resim-7
Burada versiyonun ayrıntıları var. Genelde bütün geliştirme versiyonlarını aynı tutmanız gerekiyor.
Resim-8
Burada ortamınızda Demo verileri istiyor musunuz ona göre seçim yapabilirsiniz. Genelde müşteri ortamı için buna gerek yok. Eğer Managment Reporter kullanacaksanız onun için de demo veriyi seçebilirsiniz.
Resim-9
Bu kısımda disk boyutlarını ayarlayabilirsiniz. Genel geliştirmeler için bu ayarlar yeterli.
Resim-10
Sanal makine ismini buradan girebilirsiniz. Boş bırakırsanız kendisi otomatik bir isim atıyor hoş olmuyor.
Resim-11
Ayarları tamamladıktan sonra Next ile ayağa kaldırmayı başlatabilirsiniz.
Resim-12
Sonrasında aşağıdaki listede Deploing durumunda yeni ortamınızı görebileceksiniz. 3-4 saatte tamamlanıyor genelde daha kısa sürdüğünü de gördüm. Benim bu ortam için ihtiyaç olmadığından Deploy başlatmadım. Bu kısımlar ittikten sonra sanal makine hazır olacak. Azure tarafına gittiğinizde sanal makineyi görseniz de burada süreç tamamlanmadan açmaya çalışmayın. Burasın Deployed olması lazım sağlıklı bir şekilde ortamı kullanabilmeniz için.
Resim-13
Bu yazıda kısaca yeni bir geliştirme makinesi nasıl ayağa kaldırılır anlattım daha sonraki yazılarımda bu makinede geliştiremeye başlayabilmek için gerekli ayarları anlatacağım.
Selamlar.
www.fatihdemirci.net
TAGs: Microsoft Life Cycle Services, LCS, Azure, Azure DevOps,X++, Project onboarding, Microsoft Dynamics 365, MsDyn365FO, MsDyn365CE, MsDyn365, Dynamics 365 Insights Power BI, Power Automate, Power Apss, Power Virtual Agents, Dynamics 365 nedir, Dynamics 365 ERP, Dynamics 365 CRM